Menu

Velikonoční mazanec

Publikováno: 28. 2. 2013

500 g Apromixu, sůl, citr. kůra, 100 g mouč. cukru, 10 g (2 káv. lžičky) vanil. cukru, 100 g másla (Hera), 20 g (2 pol. lžíce) rozinek, 200-250 ml nízkobíl. mléka Zajíc (20 g suš. nízkobíl. směsi + 200 ml vlažné vody), 10 g Hery na vymazání plechu, 10 g rozpuštěné Hery na potření těsta.

Kvásek: 30 g droždí + 10 g (2 káv. lžičky) krystal. cukru + 50 ml vlažné vody.

 Postup :

1. Do mísy nasypeme Apromix, přidáme sůl, strouhanou citr. kůru, moučkový cukr, vanil. cukr, rozehřáté vlažné máslo, rozinky a vařečkou směs dobře promícháme.

2. Připravíme kvásek: do hrníčku dáme droždí, cukr, vlažnou vodu, do hladka rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout (asi 10 – 15 minut).

 3. Vykynutý kvásek přidáme k připravené směsi z Apromixu, postupně přiléváme nízkobíl. mléko a vypracujeme polotuhé těsto.

 4. Takto vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (20 – 30 minut).

 5. Vykynuté těsto dobře prohněteme a vytvarujeme z něho bochánek, který přendáme na tukem vymazaný plech.

 6. Bochánek potřeme rozpuštěným tukem a pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 30 – 40 minut).

 7. Upečený horký mazanec potřeme studenou vodou a necháme vychladnout.

… dobrou chuť !

  

Hotový moučník váží: 1000 g

 100 g (asi 2 plátky) obsahuje: 27,8 mg fenylalaninu, 0,6 g bílkovin, 10,5 g tuků, 59,6 g sacharidů, 1415 kJ / 337 kcal

 r17-01


 

Velikonoční beránek (zajíček)

 100 g mouč. cukru, 1/2 bal. vanil. cukru, citr. kůra + šťáva, 300 g Apromixu, 1/2 bal. prášku do pečiva, 1/2 káv. lžičky sody, 100 ml oleje, 20 g (2 pol. lžíce) rozinek, 15 g (2 pol. lžíce) strouhaného kokosu, 100 ml šlehačky Hole + 150 ml vody, 10 g tuku + 10 g nízkobíl. strouhanky na vymazání a vysypání formy.

 Postup :

1. Moučkový cukr smícháme s vanil. cukrem, citr. kůrou a šťávou, Apromixem, peč. práškem a sodou.

2. K promíchané směsi přidáme olej, rozinky, kokos, postupně přiléváme rozředěnou šlehačku Hole a vypracujeme mírně tekoucí těsto.

3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (beránek, zajíček) a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 – 40 minut.

4. Upečeného horkého beránka potřeme mírně studenou vodou a necháme ho vychladnout ve formě.

 

… dobrou chuť !

 

Hotový moučník váží: 720 g

 100 g (2 plátky) obsahuje: 26,9 mg fenylalaninu, 0,5 g bílkovin, 20,0 g tuků, 58,0 g sacharidů, 1767 kJ / 421 kcal

 r18-01

 


 

Vykrajované cukroví s polevou

 Těsto: 250 g Vitaprotamu (Apromix), 150 g Hery, 100 g mouč. cukru, 1 bal. vanil. cukru, citr. kůra + šťáva, skořice.

Krém: 100 g másla (Hera), 30 g mouč. cukru, 20 g (2 pol. lžíce) karamelové polevy (tekutá forma).

Poleva: 1 balení (140 g) polevy – sypká směs v prášku Vitana (příchuť- citrónová, jahodová, kokosová, čokoládová), barevné sypání na zdobení.

Postup :

 Příprava těsta :

1. Vitaprotam smícháme s Herou, mouč. cukrem, vanil. cukrem, citr. kůrou a šťávou, přidáme špetku skořice a vypracujeme hladké těsto.

2. Z těsta vyválíme po částech silný plát asi 0,5 – 1 cm a pomocí formiček vykrajujeme různé tvary.

3. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 7 – 10 minut.

4. Vychladlé cukroví slepujeme připraveným krémem nebo džemem a dle vlastní fantazie poléváme polevou a zdobíme.

Příprava krému : máslo utřeme s mouč. i vanilkovým cukrem, karamelovou polevou a vymícháme v hladký krém (můžeme použít elektrický šlehač).

 Příprava polevy : polevu připravíme podle návodu na obalu výrobku.

 

… dobrou chuť !

 

Hotový moučník váží: 650 g

 100 g (asi 4 – 5 kusů) obsahuje: 11 mg fenylalaninu, 0,2 g bílkovin, 23,1 g tuků, 81,0 g sacharidů, 1957 kJ / 466 kcal

 r19-01


Velikonoční nádivka (pro 3 porce)

 400 g nízkobíl. chléb, dle potřeby sůl, špetka pepře, Vegetka, 150 ml nízkobíl. mléka Zajíc (15 g – 3 káv. lžičky suš. nízkobíl. směsi + 130 ml vlažné vody), 15 g tuku + 20 g nízkobíl. strouhanky na vymazání a vysypání formy, 20 g másla na potření nádivky.

náplň: 30 g (3 pol. lžíce) oleje, 30 g cibule, 200 g mraž. špenátu, sůl, voda, 20 g (2 pol. lžíce) Maizeny + 30 ml vody, dle chuti česnek, Vegetka.

 Postup :

1. Plátky chleba nakrájíme na čtvrtiny a naskládáme je do tukem vymazané skleněné mísy.

2. Takto připravený chléb zvlhčíme nízkobíl. mlékem, mírně okořeníme pepřem a Vegetkou.

3. Připravíme náplň: na tuku zpěníme najemno krájenou cibulku, přidáme mražený špenát, osolíme, podlijeme vodou a krátce podusíme (asi 10 minut).

4. Špenát zahustíme Maizenou rozmíchanou v malém množství vody, dochutíme česnekem, případně Vegetkou a necháme prochladnout.

5. Na připravený chléb rozetřeme dušený špenát, pokryjeme druhou vrstvou nízkobíl. nakrájeného chleba, zvlhčíme nízkobíl. mlékem, rozetřeme zbylou vrstvu dušeného špenátu, narovnáme třetí vrstvu nakrájeného nízkobíl. chleba a pokapeme rozehřátým máslem.

6. Nádivku pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 – 30 minut.

7. Upečenou nádivku necháme vychladnout a poté ji rozkrájíme.

 

… dobrou chuť !

 Hotová nádivka váží: 800 g

 1 porce (270 g) obsahuje: 115 mg fenylalaninu, 2,6 g bílkovin, 28,5 g tuků, 86,4 g sacharidů, 2637 kJ / 627 kcal

r20-01

 
sex izle,türk seks Hd Film izle Linux Vps hosting Seo Danışmanlığı