Jablkový závin
Publikováno: 28. 2. 2013Těsto: 300 g Apromixu, 140 g Hery, 120 -150 ml světlého piva.
Náplň: 300 – 400 g oloupaných jablek, mletá skořice, 20 g (2 polévkové lžíce) rozinek, 1 balíček (15 g) vanilkového cukru, 30 g mouč. cukru,
Forma: 25 g tuku (máslo, Hera) na vymazání plechu a potření těsta
Postup :
1. Na vál nasypeme Apromix, přidáme změklou Heru a pivo.
2. Vypracujeme vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1-2 hodiny dpočinout.
3. Těsto rozdělíme na dva bochánky, ze kterých vyválíme asi 1/2 cm silné placky. Vyválené pláty těsta pokryjeme omytými, oloupanými na hrubo strouhanými nebo na malé kousky nakrájenými jablky, posypeme skořicí, rozinky, vanilkovým i moučkovým cukrem. Takto připravené pláty stočíme v závin a přendáme na vymaštěný plech.
4. Záviny potřeme rozehřátým tukem a vložíme do středně vyhřáté trouby.
5. Pečeme asi 25 – 30 minut.
… dobrou chuť !
Jeden řez závinu (80 g) obsahuje: 15,2 mg fenylalaninu, 0,3 g bílkovin, 13,6 g tuků, 37,9 g sacharidů, 1169 / 278 kJ/kcal