Edukační kurz 12. 3. 2022
Publikováno: 1. 2. 2022Organizátor: Nadační fond docentky Bohunky Blehové pro nemocné fenylketonurií ve spolupráci s Národním sdružením PKU a jiných DMP.
Místo konání: Klinika dětí a dorostu FNKV, Pavilon M
Termín kurzu: 12.3. 2022 sobota
Časový průběh: od 9 do 16,30 hodin
Kurz je určen pro rodiče nejmladších dětí, včetně dalších rodinných příslušníků.
Cílem setkání je především získání praktických zkušeností a dovedností v každodenní praxi zajištění diety. Nezbytnou součástí je sestavení a propočet jídelníčku, kterému se budeme podrobně věnovat. Neopomeneme ani základní nízkobílkovinné potraviny, které jsou při léčbě PKU nenahraditelné. Zopakujeme si podstatu HPA a zásady léčebné strategie. Počítáme s volnou diskusí k tématům, která si účastníci budou přát.
Prosíme vás, abyste zvážili, zda přijedete s dětmi. V zájmu plynulosti školení by ale bylo třeba, kdyby se v době probíhajícího programu jeden člověk z rodiny dítěti věnoval a zajistil jeho potřeby.
Co budete potřebovat?
Kuchařku, kalkulačku, psací potřeby a především dobrou náladu.
Vzhledem k pandemii covidu-19, která stále přetrvává, je nutné dodržovat hygienická pravidla. Pokud dojde k rozvolnění protiepidemických opatřeních budou následné předpisy pro účastníky kurzu aktualizované těsně před konáním kurzu.
Všichni účastníci kurzu musí mít sebou:
potvrzení o negativním PCR testu (platí 3 dny od jeho provedení) nebo antigenním testu (platí 24 hodin od jeho provedení) nebo potvrzení o prodělané infekční nákaze ne starší 90 dnů od začátku onemocnění. Nebo je možné se prokázat ukončeným očkováním starším 14 dnů od poslední dávky
respirátor FFP2 nebo nanoroušku
Informujte prosím co nejdříve Vaší účast telefonicky nebo mailem paní Komárkové (tel.: 267162562, mail.: jana.komarkova@fnkv.cz) nebo paní Šmejkalové (tel. 267163781, mail: vladimirasmejkalova@fnkv.cz).
PROGRAM
8,30 – 10,00 Něco o PKU, co byste mohli či chtěli vědět
10,00 – 10,30 Batolecí strava v PKU dietě
10,45 – 12,00 Sestavení a propočet jídelníčku v batolecím věku
12,00 – 13,00 Oběd
13,00 – 16,00 Nízkobílkovinné potraviny, firemní prezentace (Vitaflo, Nutricia), volná diskuze, případně pokračování v propočtech
16,00 – Ukončení kurzu