Nízkobílkovinný knedlík (pro 2 porce)
Publikováno: 28. 2. 2013200 g Apromix (nízkobíl. mouka), sůl, 100 – 150 ml vlažné vody
kvásek: 10 g droždí + 5 g (1 káv. lžička) krystal. cukru + 50 ml vlažné vody, 10 g (1 pol. lžíce) oleje
Postup :
1. Do mísy nasypeme Apromix, přidáme sůl a vařečkou směs promícháme
2. Připravíme kvásek: do hrníčku dáme droždí, cukr, vlažnou vodu a do hladka rozmícháme.
3. Kvásek necháme na teplém místě vykynout (asi 10 – 15 minut)
4. Vykynutý kvásek nalijeme do mísy k připravené směsi z Apromixu. Postupně přiléváme vlažnou vodu připravenou v odměrce a rukou vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout asi 20 – 30 minut
5. Vykynuté těsto dobře prohněteme a utvoříme 1 šišku knedlíku
6. Šišku knedlíku vaříme v páře asi 10 – 15 minut
příprava vaření v páře : do většího kastrolu vložíme pařák na knedlíky, který vymažeme olejem a přilijeme vodu v takovém množství, aby nepřevyšovala pařák. Během vaření vyvařenou vodu postupně doléváme.
7. Uvařený knedlík necháme mírně prochladnout, potřeme tukem a rozkrájíme (nožem nebo kráječem na knedlíky)
… dobrou chuť !
Poznámka : Do těsta můžeme přidat na kostičky nakrájený 1 – 2 krajíčky nízkobíl. chleba.
Jedna hotová porce váží : 185 g ( 6 ks knedlíku )
Obsahuje : 37 mg fenylalaninu, 0,9 g bílkovin, 5,1 g tuků, 92 g sacharidů, 1755 kJ/418 kcal