Nízkobílkovinné pečivo (chléb, housky)
Publikováno: 28. 2. 2013400 g Apromix (nízkobíl. mouka), sůl, 2 káv. lžičky chlebového koření, 20 g (2 pol. lžíce) oleje, 400 ml vlažné vody, 10 g (1 káv. lžička) tuku (sádlo, máslo, Rama apod.) + 20 g (2 pol. lžíce) nízkobíl. strouhanky na vymazání a vysypání formy
kvásek: 20 g (1/2 kostky) droždí + 10 g (2 káv. lžičky) krystal. cukru + 50 ml vlažné vody
Postup :
Do mísy nasypeme Apromix, přidáme sůl, chlebové koření, olej a vařečkou směs promícháme.
Připravíme kvásek: do hrníčku dáme droždí, cukr, vlažnou vodu a do hladka rozmícháme.
Kvásek necháme na teplém místě vykynout (asi 10 – 15 minut).
Vykynutý kvásek nalijeme do mísy k připravené směsi z Apromixu. Postupně přiléváme vlažnou vodu připravenou v odměrce a elektrickým šlehačem šleháme těsto.
Vyšleháme hladké, mírně tekoucí těsto.
Hotové těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných forem (chlebíčková forma nebo skleněná forma vytvarovaná na housky). Těsto naplníme asi do 1/2 až 2/3 připravených forem.
Takto připravené těsto ve formách přikryjeme ubrouskem nebo utěrkou a necháme na teplém místě vykynout asi 20 – 30 minut.
Vykynuté těsto vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi na 230 °C asi 25 – 30 minut.
Upečený chléb (housky) vyndáme z trouby a ihned ( jejich povrch a okraje) potřeme mašlovačkou studenou vodou .
1 plátek (50 g) chleba nebo 1 ks housky (50 g) obsahuje: 10 mg fenylalaninu, 0,3 g bílkovin, 2,5 g tuku, 25 g sacharidů, 539 kJ/ 128 kcal